Η ιδέα να ανοίξουμε τα παράθυρά μας το πρωί και να αντικρίσουμε τα πάντα λευκά και χιονισμένα, μπορεί να είναι μια όμορφη σκέψη όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, όμως όταν πρόκειται να οδηγήσουμε χρειάζεται να έχουμε υπόψη μερικές βασικές συμβουλές για να προλάβουμε πιθανά προβλήματα ή ατυχήματα.

Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες, επειδή η θερμοκρασία μειώνεται σημαντικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργείται πάγος. Γι&rsquo αυτό πριν βγούμε απ&rsquo το σπίτι, φροντίζουμε να φοράμε κατάλληλα παπούτσια και να προσέχουμε πολύ καλά πού πατάμε. Είτε περπατάμε, είτε οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, είναι ασφαλέστερο να αποφεύγουμε τα σημεία τα οποία δεν έχουν ίχνη, αυτά δηλαδή που δεν έχουν &ldquoπατηθεί&rdquo.

Πολύ σημαντικό για εμάς τους ίδιους αλλά και για την ασφάλεια των γύρω μας είναι να μην σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία του οδικού δικτύου που θα εμποδίζουν την διέλευση εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Όταν κινούμαστε με αυτοκίνητο, πρέπει πάντα να έχουμε μαζί αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμα κι αν δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ, όταν ακούμε ότι ενδέχεται να χιονίσει, μαθαίνουμε εγκαίρως πώς χρησιμοποιούνται. Και φυσικά, ένα ζευγάρι γάντια είναι πάντα απαραίτητο για να μπορέσουμε να τις τοποθετήσουμε στα ελαστικά χωρίς να υποφέρουμε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον πάγο.

Η βασικότερη συμβουλή για τους οδηγούς σε αυτές τις συνθήκες είναι η προσοχή και η ψυχραιμία. Απότομα φρεναρίσματα, υψηλές ταχύτητες ή ελιγμοί είναι απαγορευμένες κινήσεις όταν το οδόστρωμα έχει πάγο.

Αντιθέτως, φροντίζουμε να διατηρούμε χαμηλή και σταθερή ταχύτητα για να έχουμε καλύτερο έλεγχο του οχήματος καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο. Επίσης, οδηγούμε με αναμμένα τα φώτα ώστε να έχουμε καλύτερη ορατότητα και να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί. Και φυσικά, φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας!

Σε περίπτωση που πρόκειται να ταξιδέψουμε και όχι απλώς να κινηθούμε για μια μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Γεμίζουμε το ντεπόζιτο με  καύσιμα, εφοδιαζόμαστε με νερό, ελέγχουμε την καλή λειτουργία των συστημάτων του οχήματος και ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του οδικού δικτύου στην διαδρομή που σκοπεύουμε ν&rsquo ακολουθήσουμε Ακόμα φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας βασικές προμήθειες. Αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες και σοκολάτες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα. Αν δεν το έχουμε φροντίσει νωρίτερα, προμηθευόμαστε με ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Αν το αυτοκίνητό μας ακινητοποιηθεί είναι λάθος να νομίζουμε ότι αν πατήσουμε απότομα το γκάζι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε. Το πιθανότερο είναι οι τροχοί να αρχίσουν να σκάβουν το χιόνι και να εισχωρήσουν πιο βαθιά. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ειδοποιήσουμε τις αστυνομικές αρχές.

Όσο παραμένουμε στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να ανάβουμε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να ελέγχουμε ότι η εξάτμιση παραμένει καθαρή από χιόνι. Φροντίζουμε να μετακινούμε συχνά δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουμε το χιόνι. Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να μπορούν να μας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης.

Αν δεν μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε τις μετακινήσεις και να απολαύσουμε το χιονισμένο τοπίο από τη ζεστασιά του σπιτιού μας, όπως ίσως θα θέλαμε, καλό είναι να ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς και να μην χρειαστεί να νιώσουμε σαν πρωταγωνιστές σε ταινία επιβίωσης!