Το 2020 ήταν μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Μάθαμε, για άλλη μία φορά, ότι όλα μπορεί να αλλάξουν σε μία στιγμή.
Εμείς όμως πρέπει να ακολουθούμε όλες τις αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε στις νέες. Είναι δείγμα ιδιοφυΐας να μπορείς να ξεχάσεις ό,τι ξέρεις και να μάθεις ξανά από την αρχή· αυτή ήταν η μεγάλη μας πρόκληση.
Άλλωστε, όλα είναι θέμα οπτικής και θέλησης.

Σε μία ρήση του Επίκτητου νομίζω ότι κρύβεται η μόνη στοχοθεσία μας: «Πρώτα σκέψου τι θα ήθελες να είσαι. Μετά κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις».

Για να θυμηθώ το δικό μου “ταξίδι” στον φανταστικό κόσμο των ασφαλειών… Είχα την τύχη, μετά τις πρώτες εμπειρίες που είχα στον τομέα των πωλήσεων (από το 1984), να ενταχθώ στις τάξεις των ασφαλιστών το 1993 και να γίνω από τους πρώτους Έλληνες Financial Planners το 1995. Το 1999 έπιασα τα κριτήρια για το MDRT, για πρώτη φορά, και το 2000 πήρα μέρος στο συνέδριο του San Francisco. Έκανα ένα “διάλειμμα” για μερικά χρόνια και από το 2017 ξαναγύρισα στο MDRT αρχικά ως μέλος, το 2019 με τη διάκριση Court Of The Table (COT) και το 2020 ως Top Of The Table (TOT).

Τι άλλαξε και παρόλες τις δυσκολίες διαρκώς μεγαλώνει η δουλειά μου; Είπαμε, όλα είναι θέμα οπτικής …

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είχε πει: «Μην κάνεις παρέα με λύκους, θα σε μάθουν να ουρλιάζεις. Κάνε παρέα με αετούς, θα σε μάθουν να πετάς».
Πράγματι, αν κάνεις παρέα με αετούς θα σε μάθουν να πετάς ψηλά, αν κάνεις παρέα με λύκους θα μάθεις να ουρλιάζεις… Επέλεξα, λοιπόν, τους αετούς.

Όλοι έχουμε ακούσει για την εκπαίδευση των ψύλλων με την πολύ μικρή προοπτική. Ο στόχος σου, όμως, πρέπει να σε τρομάζει.
Αρχικά έμαθα ότι πρέπει να φτάσεις έως το ταβάνι. Με τους αετούς του MDRT έμαθα ότι δεν κοιτάς το ταβάνι, αλλά τον ουρανό για όριο…

Πιστεύω, όμως, πως είμαστε ένας πίνακας από πολλά μικρά puzzles. Κάθε κομμάτι είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία ή γνώση και αυτό μας κάνει τελείως μοναδικούς. Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο συλλέγεις εικόνες, που σε κάνουν να διευρύνεις τους ορίζοντές σου… Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, στο Dubai, το 2019, φωτογράφισα ένα αεροπλάνο Α380 της Emirates. Αργότερα πρόσεξα το μότο που ήταν γραμμένο πάνω του: «The Sky is only the beginning»…

Έως τότε, έλεγαν, και πίστευα, ότι «Sky is the limit»… Αλλά, μήπως, είναι μόνο η αρχή;
Το 2019 έγινα COT και τότε κατάλαβα ότι το ΤΟΤ δεν είναι μακριά και μάλιστα είναι εφικτό. Όταν ακούς αυτούς που το έχουν πετύχει, πιστεύεις πως γίνεται … Άρα ο Επίκτητος ήξερε το μυστικό και με το MDRT μπόρεσα να το καταλάβω.
Πρέπει να κάνεις ό,τι πρέπει… αυτό απλά.

Όλα τα μέλη του MDRT λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από το MDRT Blog με κάποια παραδείγματα δουλειάς κάποιου μέλους. Σε ένα από αυτά βρήκα τη λύση για το θέμα της εργασίας μας εν μέσω του Covid-19.

Ο Dr. Sanjay Tolani, διακεκριμένο μέλος του MDRT, ανέφερε σε ένα από αυτά:
«Τι μπορείς να κάνεις δουλεύοντας από μακριά; Επικοινωνία…, πολύ Επικοινωνία.
Τι υπάρχει πολύ μέσα στην καραντίνα; Χρόνος για επικοινωνία…».

Απλά αυτό· επικοινωνείς με γνωστούς, φίλους και πελάτες, προσπαθώντας, με αισιοδοξία, να πάρεις συστάσεις και νέες δουλειές. Επικοινωνείς με το τηλέφωνο, με messenger, Skype, Zoom, Viber κι όποιο άλλο μέσο βρεις.

Ακούγεται απλό, δεν λέω ότι είναι πολύ εύκολο, αλλά γίνεται… και πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να γίνεις ο φωτεινός φάρος της αισιοδοξίας, για να μπορέσεις να οδηγήσεις και τους άλλους.

Επίσης κάθε μέρα λαμβάνουν όλα τα μέλη του MDRT e-mail με καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο. Η πανδημία είναι σε όλο τον κόσμο, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να δουλεύουν. Αφού, λοιπόν, αυτοί μπορούν, σίγουρα μπορείς και εσύ.

Πάρε βοήθεια, πάρε ιδέες, πάρε καλή ψυχολογία και, προσπαθώντας να κάνεις καθημερινά ό,τι πρέπει, θα φτάσεις εκεί που θες…
Γιατί, όπως λέω συχνά: Μόνο εσύ μπορείς, αλλά δεν μπορείς μόνος… Έλα, λοιπόν, με τους Αετούς.

Ιωάννης Παναγόπουλος: MDRT εν μέσω Covid-19

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Ιωάννης Παναγόπουλος είναι Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος. Γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1965. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Γωγώ τον Αύγουστο του 1992 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Βρίσκεται στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό χώρο από το 1993. Συνεργάζεται με την Ιnteramerican στην αρχή ως ασφαλιστικός σύμβουλος και, από το 1995, ως Financial Planner, με στόχο την πλήρη και άριστη εξυπηρέτηση ιδιωτών πελατών, αλλά και νομικών προσώπων, για όλες τις ανάγκες τους.
Έχει BA από το Middlesex University στον τομέα Financial Planning – Insurance and Investments.
Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που άπτονται του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, όπως marketing, κεφαλαιαγορές, επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις, λογιστικά, νομικά και φορολογικά θέματα.
Είναι απόφοιτος του LUTCF (Life Underwriting Training Council – Fellow), με σκοπό την εξειδικευμένη παροχή ασφαλιστικών συμβουλών σε Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Είναι μέλος της HFPA, του MDRT και του ΠΣΑΣ.
Ίδρυσε την Chrismos IKE (www.chrismos-ike.gr) και συνεχίζει να διακρίνεται για τα παραγωγικά και ποιοτικά του αποτελέσματα, ενώ χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Figlo για την έκδοση μελετών Financial Planning.

https://www.aagora.gr/ioannis-panagopoulos-mdrt-en-meso-covid-19/?fbclid=IwAR3SuC10n4MsX8bpsW64SCFgNrZIqq9b-4bgY9VjYQeEoDmLCIzuRdl558s